Bakgrundsinformation om släkten Kaartinen

Den äldsta dokumentationen om släkten Kaartinen är från 1500-talet. De flesta med namnet Kaartinen är vid den här tiden från Säminge socken (Sääminki) (nuvarande Sulkava-Nyslott), men en del är också från Juva, Rantasalmi och Tavinsalmi.

Från gamla dokument kan man avläsa att några i Savolax-boende Kaartinen har flyttat till Rautalampi, trakten kring Oulujärvi och Karelen. Flyttningsströmmen norrut och till Karelen har därefter varit jämn. Det har också förekommit återflyttning, särskilt till Sulkava.

Kaartinen är inte ett allmänt släktnamn i Savolax och i Finland.

1500-talets migration visar oss att människor med namnet Kaartinen flyttat från Säminge till Karelen, Ingermanland, Estland, Sverige och Norge. T.ex. var Juho Heikinpoika Kaartinen år 1581 skriven i Runkoniemi i Sulkava och han påträffas år 1615 i Långby, Hedemora, Sverige. Antti Antinpoika Kaartinen från Punkaharju flyttade till Tohmajärvi år 1641, Heikki Antinpoika Kaartinen till Kexholm, Karelen år1637. Till samma plats flyttade Heikki Pekanpoika Kaartinen år 1678 medan Yrjö Pekanpoika Kaartinen flyttade till Nevanlinna (St Petersburg) år 1627.

Till Ingermanland flyttade Antti Kaartinen år 1629 från Varparanta i Säminge, Heikki Laurinpoika Kaartinen år 1633 från Koskikaartila i Sulkava och Matti Laurinpoika Kaartinen år 1658 från Kaartila i Sulkava.

Matti Ollinpoika Kaartinen från Juva påträffas i Tarto, Estland år 1630.

I Tromsöysund i Norge påträffas personer från Kaartinen-släkten i Sulkava fr.o.m. 1600-talet. Namnet skrivs på den här tiden Gardin och i området finns en fjord uppkallad efter Kaartinen.

Personer från släkten Kaartinen har också flyttat till Pajala i Sverige och på svenska heter platsen Kardis.

Släktnamnet Kaartinen skrevs på 1500-talet som Kardin i de äldsta dokumenten från Savolax från 1540-talet. Senare kan man finna formerna Kardin, Kaardin och Gardin. På 1800-talet fick släktnamnet formen Kaardinen och vid 1900-talets början Kaartinen.

Bland forntida germanska personnamn återfinns sammansättningar med Gard- ~Gart-. Dessa har bl.a. förkortats Gardt, Garde, Garth och Garthe, på frisiska Gard och Gart samt på forndanska Garth. Det är möjligt att länka Finlands Kaartinen med dessa.

Släktförening Kaartinen rf:s bankkonto OKO-Arkadia 578010-20014059 Medlemsavgift 15 euro/år

Prenumerera på innehåll