Suvun historiasta lyhyesti

Suvun historiasta lyhyesti

Savon Kaartisia on siirtynyt jo 1500-luvulta alkaen Rautalammille, Oulujärven seudulle sekä Karjalaan. Muuttoliikettä pohjoiseen ja Karjalaan on tapahtunut tämän jälkeen tasaisesti. Myös paluumuuttoa, erityisesti Sulkavalle, on tapahtunut.

1800- luvun lopulla Kaartinen oli levinneisyyden laajuudeltaan ”kolmannen luokan” savolaissuku .

Säämingin Kaartisia on muuttanut Karjalaan, Inkeriin, Viroon, Ruotsiin ja Norjaan alkaen 1500-luvulta. Juho Heikinpoika Kaartinen on ollut 1581 Sulkavan Ruokoniemellä ja tavataan vuonna 1615 Ruotsin Hedemoran Långbyssä, Punkaharjun Antti Antinpoika Kaartinen on kirjoilla Tohmajärvellä alkaen vuodesta 1641. Sulkavan Ruokoniemen Heikki Antinpoika Kaartinen tavataan Jaakkiman Kumolassa alkaen vuodesta 1637 Käkisalmen läänin maakirjassa. Samaan paikkaan on siirtynyt Heikki Pekanpoika Kaartinen alkaen vuodesta 1678. Nevanlinnaan on siirtynyt Säämingin Yrjö Pekanpoika Kaartinen vuonna 1627.

Inkeriin siirtyneitä ovat Antti Kaartinen Säämingin Varparannasta vuonna 1629, Heikki Laurinpoika Kaartinen Sulkavan Koskikaartilasta vuonna 1633 ja Matti Laurinpoika Kaartinen Sulkavan Kaartilasta vuonna 1658.

Matti Ollinpoika Kaartinen Juvalta tavataan vuonna 1630 Tartossa.

Norjan Tromsoysundissa tavataan Sulkavan Kaartisia alkaen 1600 luvulta. Nimen kirjoitusasuna Gardin ja alueelta löytyy Kaartisten nimeä kantava vuono.

Ruotsin Pajalaan on myös siirtynyt Kaartisia ja ruotsiksi paikka tunnetaan nimellä Kardis.

Kaartisten nimi on kirjattu 1500-luvulla Kardin Savon vanhimmissa asiakirjoissa 1540-luvulta, myöhemmin sekä Kardin, Kaardin että Gardin. 1700-luvulla nimen muotona oli myös Cardi. 1800-luvulla nimi sai muodon Kaardinen ja 1900-luvun vaihteeseen tultaessa Kaartinen.

Muinaisessa germaanisessa henkilönnimistössä on Gard- ~ Gart-alkuisia yhdysnimiä, joista on mainittu lyhentymämuotoina mm. Gardt, Garde , Garth , Garthe , friisiläiset Gard ja Gart sekä muinaistanskalainen Garth . Suomen Kaartinen on mahdollista yhdistää näihin.

Vanhimmat asiakirja merkinnät Kaartisista on 1500-luvulta Säämingistä ( nyk Sulkava-Savonlinna), jossa eniten Kaartinen-nimisiä, mutta joitakuita myös Juvalla, Rantasalmella ja Tavinsalmella.

Suvun vaakuna