Sukututkimus Kaartisista

Kaartisten Sukuseura tutkii ja kerää Kaartisiin liittyvää materiaalia. Sukuseuran perustamisen jälkeen olemme keränneet jo olemassa olevia sukuhaarojen omia selvityksiä lähinnä Karjalasta ja Savosta. Olemme käynnistäneet vuonna 2005 DNA-tutkimuksen. Tuloksena olemme tähän mennessä saaneet varmuuden että Savon ja Karjalan Kaartiset ovat sukua ns isälinjan testauksen kautta (Y-kromosomi).

Sukuseuran hallitus toivoo lisää halukkaita DNA-testaukseen , sillä sen avulla voidaan myös rakentaa sukupuun eri haaroja. DNA:n valossa nimemme on kulkeutunut todellakin isältä pojalle aina 1400-luvulta. DNA:mme on ns Haplogroup I, joka liitetään viikinkiyhteisöihin. DNA-osumat testausta järjestävien tahojen sivuilla osoittavat samaa geeniperimää etenkin Englannin ja Skotlannin viikinkialueille, Tanskaan, Norjaan sekä Islantiin.

Sukuseuran hallitus on käynnistänyt vuoden 2006 aikana sukupuukirja- ja sukukirjaprojektin. Kirjaan kootaan kaikki sukuhaarat ja siis kaikki Kaartiset. Sukukirjaan kirjaamme suvun vaiheista tarinaa sitoen sen ajan yleiseen historiaan, poimimme suvun merkkihenkilöitä erikoistarkasteluun ja pyrimme DNA tutkimuksella kertomaan suvun historian ennen vuotta 1541. DNA on antanut viitteet sukumme alkukotiin Norjan alueella ja sukulaissuhteita viikinkiajan kertomuksissa esiintyviin henkilöihin, merkki-henkilöihinkin. Kaartisten sukumme eri perhekuntien sukututkijoitamme (19 tutkijaa 1.2.2006):

Markus Kaartinen

- Kaartiset Savo ja Karjala
- Kaartiset ulkomailla
- DNA tutkimus
- Sulkava Ninimäki No 1 ( Ninimäki yhdistetty Leipämäkeen ja tila muuttuu Leipämäki No 4:si)
- Juva Härkälä, Kaartila-tila

Pirkko Kallio

- Karjala
- Juho Kaartisen (s 1850 Lumivaara, Kumola No41) ja Katri Matikaisen (s1882 Jaakkiman Huhtervu ) jälkeläiset ja esi-isät. Myöhemmin Kumola nro35 (Marjamäki). Kantaisä Anders Kardin Cumola s. 1663

Aarno Kaartinen

- Karjala / Lumivaara